Ново проучване: Куркумата прави това, което химиотерапията не може

куркума лекува миелома

Куркумата убива ракови клетки при множествена миелома

 Направено е революционно откритие в лечението на множествената миелома, агресивен вид рак, който атакува клетките в костния мозък. Учени от Вирджиния юнивърсити в Ричмънд са открили, че когато се комбинира куркума с лекарство срещу гадене талидомид, активният компонент, който е известен като куркумин, е в състояние да защити и да умъртви множество миеломни клетки по естествен път.

Shijun Zhang, доцент в Катедрата по Медицинска химия, и колегите му са направили това откритие, след като са експериментирали със съединения, получени от две вещества. Целта на проучването е да се види дали може да се разработи по-мощна форма на куркумата, която да лекува миелома.

Талидомид е използван още пред 1950 г. като лекарство срещу сутрешно гадене, но е спряна употребата му след като се оказва, че причинява вродени дефекти при деца.

Някои молекули, съдържащи се в талидомида, са полезни за засилване на ефикасността на куркумата, без да причинява вреда на пациентите. Учените могат да разработят тип "супер" куркума, която да е изключително мощна срещу рака. Добрата новина е, че всички талидомид компоненти се разпадат ефективно вътре в тялото при съединение с куркума.

Оптимизиране на лечебния потенциал на естествените растения и билки: бъдещето на медицината

Молекулите хибриди, които включват използването на лекарствени аспекти на естествени растения и билки като куркума, са привлекли повече внимание през последните години. Особено в случаите, когато традиционния подход на лекарствените продукти не успява да осигури реални решения за най-сериозните заболявания в днешно време. Заболявания като рак и невродегенеративни заболявания, не се повлияват напълно от конвенционалните методи в медицината, така че прогресивните изследователи и лечители търсят нови начини за лечение на пациенти.

Що се отнася до лекарствен потенциал на куркумата, д-р Грант и колегите му са успели да създават повече от 15 различни хибридни съединения, които изпълняват различни противоракови функции.

Учените от Вирджиния юнивърсити  смятат, че редовният прием на куркума води до добро здравословно състояние на хората, както и намалява риска от развиване на рак.

Материала е от
http://e-zdravey.com/bg/novo-prouchvane-kurkumata-pravi-tova-koeto-himioterapiyata-ne-mozhe

Реклама

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s