Тай Чи Чуан – китайската рецепта за укрепване на духа и тялото

tai-chi-boini-izkystva

Тай Чи Чуан, Тайдзи цюен, Тайджи куан или както често се съкращава тай чи или тайдзи е китайско бойно изкуство с вътрешна, духовна насоченост, което се практикува както за самозащита, така и за подобряване на здравето и общото физическо състояние. То е уникална комбинация от твърди и меки бойни техники, която спомага за постигането на дълголетие и е едно от най-популярните демонстрационни бойни изкуства.

След като невероятните ползи от Тай Чи Чуан за укрепване на здравето стават за пръв път достояние на западния свят в началото на ХХ век, благодарение на майсторите Ян Шаоху (Yang Shaohou), Ян Ченфу (Yang Chengfu), Ву Чиен Чуан (Wu Chien-ch’uan) и Сун Лутан (Sun Lutang), тайджикуан получава масово разпространение по всички континенти, преди всичко като учение и средство за подобряване и поддържане на здравето, отколкото като ефикасна бойна система. Редица медицински изследвания потвърждават качествата на тай чи като алтернативна форма на лечение и терапевтично бойно изкуство.

Фокусирането на ума изцяло върху движенията от формите помага за постигането на върховна форма на умствено спокойствие и яснота, което се използва широко като антистрес терапия. В някои класически школи по тай чи, най-големите майстори се посвещават и в тайните на традиционната китайска медицина.

Овладяването на Тай Чи Чуан включва 3 основни аспекта:

Здраве: Човек, който е болен или изпитва други неудобства трудно може да постигне състояние на пълен покой посредством медитация или да използва тай чи като бойно изкуство. Затова тренировките на Тай Чи Чуан за подобряване на здравето се концентрират върху облекчаването на физическите ефекти от стреса, както върху тялото, така и върху ума. За тези, които се интересуват от бойното приложение на тай чи, доброто състояние на духа и тялото е задължителна стъпка към ефективната самоотбрана.

Медитация: Вглъбяването и покоя постигнати чрез медитативните техники на тай чи се смятат за задължителни за поддържането на оптимално здраве, включващо освобождаването на стреса и поддържането на перфектната хомеостаза и са част от формите, които определят лицето на тай чи като меко бойно изкуство.

Бойно изкуство: Способността да използва Тай Чи Чуан като форма на самоотбрана насред битка е тест за това, доколко ученикът разбира философията на бойното изкуство. Тай Чи Чуан е учение за подходящата, съответстваща и уместна промяна в отговор на външни сили, учение за отстъпване и устояване и стопиране на атаката, вместо посрещането й с насрещна сила.

24 форми тайдзицюен — това е опростен и изменен вариант тайдзи, разработен от Министерството на спорта КНР в 1956 година. Дадената форма се явява първият методически материал по ушу в КНР. Тя се сyстои от 24 движениq, затова и се нарича „24 форми тайдзицюен“. За създаването на 24 форми е ималo ред причини. За по-широкото разпространение тайдзи в училищата, в качеството и на упражнения между уроците, и в предприятиятията, каto производствена гимнастики, е бил разработен комплекс в достъпна форма.

Реклама

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s